Az elektromos hálózat központi eleme

Elosztó szekrény

A lakóingatlanokban az elektromos hálózat egy központi helyre fut össze. Ez az úgynevezett elosztó szekrény. Innen fut ki az összes vezeték a kapcsolókhoz, konnektorokhoz és a világítótestekhez.
Az elektromos elosztó szekrényben nem csupán összefutnak a vezetékek, és össze vannak kötve, hanem itt kerül elhelyezésre több szerelvény is, mint például a kismegszakítók. A kismegszakítók méretezése nagyon fontos. Ha speciálisan dedikálunk egy kismegszakítót valamilyen fogyasztóhoz, akkor érdemes megnézni a fogyasztón, hogy hány amperes kismegszakítót ajánlanak hozzá, és ilyet érdemes akkor felszerelni.
A kismegszakítókon túl még FI relét is szoktak elhelyezni. Ez az úgynevezett életvédelmi relé felelős azért, hogy ne rázhasson meg senkit sem az áram.

Kisebb ingatlanok, lakások elosztó szekrényét általában a helyszínen szokta összeállítani a szerelő, azonban nagyobbak esetén már inkább a műhelyükben előre elkészítik, és készen viszik ki a helyszínre.
Ennél is jobb megoldás lehet, hogy ha egyedi igények alapján egy erre specializálódott céggel készíttetjük ez az elosztó szekrényt, így biztosan minőségi komponensekből, esztétikusan fog elkészülni a szekrény.

Megosztás